'Fifty Shades Of Grey' Quote Or 'Twilight' Quote? You Be The Judge — NSFW

A picture shows copies of the novel 'Fifty Shades of Grey' on display at a book shop in central London on July 19, 2012. It's a literary phenomenon: with nearly 40 million copies sold, 'Fifty Shades of Grey', an erotic romance spiced up with sado-masochism is well on its way to breaking all the records. AFP PHOTO / WILL OLIVER (Photo credit should read WILL OLIVER/AFP/GettyImages)
Source: AFP/AFP/Getty Images

You know how some parts of Fifty Shades of Grey can sometimes read like bad Twilight fanfiction? Well, that's primarily because it is really a Twilight fanfiction — but still, the point remains! So, with that in mind, it's to be expected in some ways that the characters, plot, and general wordplay is somewhat indistinguishable. I'm able to tell the difference, because I've carefully read the first book of each series (saga?) and scrutinized the...sometimes ridiculous wordplay that happens to be present in both. 

But what about you? Here's your perfect opportunity to find out: Click ahead for eight quotes selected from each book, and ask yourself...can you tell the difference?

Images: Summit Entertainment (3)/Universal Pictures (5)

1 'Fifty Shades of Grey' or' Twilight'?

“I looked down; my ears were hot. I had no reason to feel self-conscious, I reminded myself. I hadn’t done anything wrong.”

Are these the embarrassed lamentations of Bella Swan, or the flushed thoughts of Ana Steele?

Answer: 'Twilight'

Bella’s all annoyed and wilting in the cafeteria.

2 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“‘You should steer clear of me. I’m not the man for you,’ he whispers. What? Where is this coming from? Surely I should be the judge of that. I frown up at him, and my head swims with rejection.”

Is this useless warning coming from Edward Cullen, or Christian Grey?

Answer: 'Fifty Shades of Grey'

Christian Grey (rightfully) thinks that he might not make an ideal boyfriend for Ana.

3 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“Well, look at me,” I said, unnecessarily as he was already staring. “I’m absolutely ordinary — well, except for bad things like all the near-death experiences and being so clumsy that I’m almost disabled. And look at you.” I waved my hand toward him and all his bewildering perfection.”

Is this a monologue from Anastasia or Isabella?

Answer: 'Fifty Shades of Grey'

Ana’s in awe of her hot sadist boyfriend. 

4 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“Trust me just this once — you are the opposite of ordinary.”

Is this response from Christian, talking about plain as printing paper Ana, or Edward talking about beige personified Bella?

Answer: 'Twilight'

This claim is told to she-of-one-facial expression Bella. 

5 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“Don’t you see? That’s what proves me right. I care the most, because if I can do it” — he shook his head, seeming to struggle with the thought — “if leaving is the right thing to do, then I’ll hurt myself to keep from hurting you, to keep you safe.” 

Are these parting words from dashing stalker Edward, or dashing stalker Christian?

Answer: 'Twilight'

This is speech is made by dashing stalker Edward. Swoon.

6 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“She doesn’t think to question my explanation, because I am one of the most uncoordinated people in Washington State.”

Is clumsy protagonist Ana covering up a sex wound, or is clumsy protagonist Bella covering up her vampire-attack-related cast?

Answer: 'Fifty Shades of Grey'

The “Washington State” thing gives it away unless you read it like, you know, “the state of Washington.” But yeah, spanking. 

7 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“It was ridiculous, and egotistical, to think that I could affect anyone that strongly. It was impossible. And yet I couldn’t stop worrying that it was true.”

Is this the ridiculous and egotistical thought of Bella or Ana?

Answer: 'Twilight'

Bella Swan: getting vampires excited since 2008.

7 'Fifty Shades of Grey' or 'Twilight'?

“When life offers you a dream so far beyond any of your expectations, it’s not reasonable to grieve when it comes to an end.” 

Is this Tumblr-worthy melodramatic nonsense the thought of Ana Steele or Bella Swan?

Answer: 'Twilight'

Bella thinks she’s going to die. Spoiler: She doesn’t.